Zapiekane ziemniaki z boczkiem i rydzami

14 paź, 2017 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Jesienne danie, bo ziemniaki,  grzyby tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy. Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe danie, spełnił idealnie swoje zadanie, bo soli tutaj nie używamy, którą w koncentracie i przyprawach mamy. Składniki szybko się przygotowuje, tylko dłużej się na gotowe danie oczekuje, ale w tym czasie co innego robicie, a o dnie się nie martwicie.

Składniki

na dużą formę ok. 32 x 25 x 6,5 cm:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • pieprz czarny mielony,
  • 1,5 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • 0,5 kg wędzonego chudego boczku,
  • 2 -3 duże białe cebule,
  • 200 ml bulionu, koncentratu drobiowego,
  • 0,5 kg grzybów – rydze,
  • duży pęczek zielonej pietruszki. 

Przygotowanie

WAŻNE: soli nie używamy, ponieważ dodajemy koncentratu drobiowego czyli skoncentrowany bulion, mający intensywny smak !

Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części. Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy.  Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.

Piekarnik nastawiamy na 225°C.

Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków. 

Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą, albo folią aluminiową.

Wkładamy na dolną półkę od piekarnika i w temp. 225°C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzy, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu.  Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.

Należy zdjąć folię/pokrywę,  zmniejszyć temp do 200°C i piec ok 50 min.

Rada: czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu,  jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.

Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl