Jesienne danie, bo ziemniaki, grzyby tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy. Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe danie, spełnił idealnie swoje zadanie, bo soli tutaj nie używamy, którą w koncentracie i przyprawach mamy. Składniki szybko się przygotowuje, tylko dłużej się na gotowe danie oczekuje, ale w tym czasie co innego robicie, a o dnie się nie martwicie.
Składniki
na dużą formę ok. 32 x 25 x 6,5 cm:
- 1 kg obranych ziemniaków,
- pieprz czarny mielony,
- 1,5 łyżeczki suszonego cząbru,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 0,5 kg wędzonego chudego boczku,
- 2 -3 duże białe cebule,
- 200 ml bulionu, koncentratu drobiowego,
- 0,5 kg grzybów – rydze,
- duży pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
WAŻNE: soli nie używamy, ponieważ dodajemy koncentratu drobiowego czyli skoncentrowany bulion, mający intensywny smak !
Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części. Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy. Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.
Piekarnik nastawiamy na 225°C.
Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków.
Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą, albo folią aluminiową.
Wkładamy na dolną półkę od piekarnika i w temp. 225°C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzy, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.
Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp do 200°C i piec ok 50 min.
Rada: czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu, jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.
Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.
0 komentarzy