Zaznacz stronę

Pieczone żeberka w marynacie musztardowo sojowej z ziemniakami

16 lis, 2017 | DANIA GŁÓWNE, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Żeberka w marynacie z musztardy, sosu sojowego, z dodatkiem curry i pieprzu czarnego, chwilę poleżały a następnie w rękawie foliowym „wylądowały”. Do nich cebule i marchewki dołączyły, a ziemniaki pokrojone w ćwiartki do drugiego worka wskoczyły. Równocześnie w piekarniku piekły się wspaniale, a po godzinie, już smakowały  –  doskonale.

Składniki

  • 1 kg żeberek,
  • ziemniaki,
  • 4 marchewki,
  • 3 średnie cebule czerwone,
  • 3 średnie cebule białe,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,

marynata:

  • 2 łyżki musztardy bawarskiej,
  • 2 duże łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 mała łyżeczka curry,
  • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego.

Przygotowanie

Żeberka kroimy na paski.

Marynata: musztardę mieszamy z sosem sojowym z dodatkiem curry i pieprzu. Żeberka nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 1 godz.

Marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry, cebule w ćwiartki, ziemniaki (nie obieramy) w ćwiartki. Ziemniaki skrapiamy olejem i przekładamy do rękawa foliowego. Żeberka, marchew, cebulę wkładamy do drugiego rękawa, końcówki związujemy.

Ziemniaki i żeberka pieczemy ok. 60 min w 200°C.

Przed końcem pieczenia rozcinamy worek, żeby warzywa i mięso ładnie się przypiekły (ok. 15 min przed końcem).

Rada: czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu.

2 komentarze

  1. Agusto

    Świetnie wyglądają, te Twoje żeberka, lecz by się przydała warzyw salaterka. Bo powiem to głośno, wyraźnie i śmiało, ta skromna cebulka to trochę za mało.
    Oglądając zdjęcie tych pięknych żeberek, trudno się dopatrzyć w nich jakiś usterek. I pewnie zalet jest u nich bez liku, lecz ja nie jem żeberek, nie dając sosiku.
    Cóż, wszyscy jesteśmy troszeczkę z Częstochiowy. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Komentarz pięknie się rymuje, za co serdecznie dziękuję, fajnie się go czytało, a warzywek fakt trochę mało 😛 Jeśli ziemniaki do warzyw zaliczymy, to więcej ich na talerzu zobaczymy, i marchewka też się schowała, która swojej słodkości dodała.
      Pozdrawiam Agusto i zapraszam tu do częstego zaglądania i rymujących komentarzy wstawiania 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl