Mieszanka wzorów i kolorów na talerzu podana, wiec uczta będzie gwarantowana, bo najpierw jemy oczami, a następnie ustami. Danie, do tego jeszcze ciekawie smakuje, bo purée z groszku z pieczonym słodkim, ale pieprznym batatem fajnie się komponuje, tuńczyk dodaje wyrazistości, a pomidorki soczystości.
Składniki
na 4 porcje:
purée:
- 250 g groszku mrożonego,
- 1 łyżka masła,
- sól do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
ponadto:
- 2 bataty,
- 2 puszki tuńczyka w oleju,
- masło do smarowania foli,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Bataty (bez obierania) myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy w nią bataty (każdego ziemniaka oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, 1 łyżkę masła, posiekany ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze purée będzie bardzo delikatne, a na sitku zostanie tylko skórka.
Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe na ok. 5 min.
Bataty rozwijamy z foli, każdego kroimy na połowę po długości (żeby batat nam się nie kołysał, wystarczy od dołu odkroić cienki pasek).
Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i podgrzewamy go bardzo krótko na patelni.
Na batata nakładamy tuńczyka i świeży tymianek, podajemy z purée z groszku i pieczonymi pomidorkami.
Coś zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam takie połączenia smaków 🙂
To również moje smaki 🙂 Pozdrawiam 🙂