Czasem zrobimy większy zapas mięsa i nie mamy pomysłu co z niego przygotować, ale nie ma co tu dużo kombinować. Proponuje roladę na parze gotowaną, na dwa sposoby doprawianą. Jedna jest mocno pieprzowa, druga delikatnie paprykowa. Tłuszczu żadnego tutaj nie dodajemy, niczym nie peklujemy. Bardzo łatwo je przygotowujemy, a później tak jak chcemy, jemy. Można na ciepło z sosem podawać lub na zimno jako wędlinę do kanapek podawać.
Składniki
- 1 kg fileta z kurczaka,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól do smaku,
- pieprz ziołowy do smaku,
- mielona wędzona papryka czerwona,
ponadto:
- świeża mięta pieprzowa lub zwykła,
- świeży lubczyk.
Przygotowanie
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Rada: pamiętamy, żeby mięso ok. 30 min wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Mięso dzielimy na dwie części, jedną mielimy, a drugą kroimy na niewielkie kawałeczki. Kurczaka mielonego i w kawałkach łączymy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym do smaku i mieszamy. Mięso dzielimy na dwie części.
1 rolada
Przygotowujemy folię spożywczą, którą posypujemy dużą ilością pieprzu czarnego i ziołowego (patrz zdjęcia). Z mięsa robimy wałek o średnicy ok. 5 cm, przekładamy na folię, na wierzch dodajemy listki lubczyku. Folię zwijamy jak cukierek, końcówki skręcamy i związujemy.
2 rolada
Mięso układamy płasko na początku foli, posypujemy papryką wędzoną, zwijamy na roladę. Na wierzchu dodajemy listki mięty i skręcamy tak samo jak 1 roladę.
Rada: folię należy jak najmocniej ścisnąć, żeby mięso tworzyło jedną całość.
Gotujemy na parze ok. 30 min.
Rada: patrz na zdjęcie, jak można w kreatywny sposób gotować na parze.
0 komentarzy