Często na stołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka sekund, jak moją ozdobicie.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 60 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
masa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 200 g chałwy o smaku waniliowym,
- 100 g śmietanki 30%,
- 100 g orzechów nerkowca,
ponadto:
- 2 paluszki batonu twix,
- chałwa do dekoracji.
Przygotowanie
Ciasto: zagniatamy z podanych składników na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Odcinamy ¼ ciasta, pozostałą wałkujemy na kwadrat 20/20 cm. Z odciętego ciasta robimy wałek o długości boków, przykładamy go po obwodzie i dociskamy do spodu ciasta za pomocą widelca.
Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy 100 g ryżu (ciasto się nie podniesie). Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Z ciasta ściągamy papier z ryżem i pozostawiamy je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia.
Masa: do rondelka wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę, rozkruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy ciągle mieszając,ok. 2-3 min (nie zagotowujemy). Czekolada powinna całkowicie się rozpuścić, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki), kilka zostawiamy do ozdoby.
Do masy dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy ją na ciasto. Równomiernie rozkładamy na całym spodzie. Na wierzch masy układamy orzechy, kawałeczki chałwy i pokrojony w plasterki baton twix.
Żeby masa wyglądała na nierówną, wystarczy za pomocą wykałaczki czy widelca delikatnie ją podnieść. Tak przygotowany mazurek pozostawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
0 komentarzy