Sałatka ze świeżych warzyw — powiew smaku słonecznego lata

28 sie, 2022 | PRZEKĄSKA, SAŁATKI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Polecam bardzo orzeźwiającą, świeżą, sałatkę wyjątkową. Lekka, zdrowa, szalenie radosna, kolorowa. To świeży powiew smaku, który w ciepłe lato nas przenosi, i na wyżyny kulinarne nas wynosi. Mamy tutaj dojrzałe pomidorki żółte i czerwone, ogórka i cebulę czosnkową w paski pokrojone. Do tego rzodkiewki ekspresowo w marynacie z octu gruszkowego zamarynowane, przed podaniem sałatki olejem z łodyg koperku polane. To nie wszystko, bo do sałatki soli mało dodajemy, bo sałatkę z delikatnym, kremowym, wyrazistym, idealnie słonym serem sałatkowym podajemy. Kiedy wszystkie składniki ze sobą zmieszamy, to cudowną, letnią sałatkę mamy, która świeżością zaskakuje, smakami kubki czaruje, słońce przywołuje i od razu lepiej się człowiek czuje.

Składniki

  • ser sałatkowy 180 g,
  • 500 g pomidorków cherry żółtych,
  • 200 g pomidorków czerwonych koktajlowych,
  • 1 ogórek Kiepenkerl (sałatkowy),
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 duża cebula czosnkowa,
  • pęczek koperku,
  • świeża zielona pietruszka,
  • świeże listki mięty pieprzowej,

przyprawy:

  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,

ponadto:

  • 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia,
  • sok z cytryny,

marynata:

  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 8 łyżek wody,
  • 3 łyżki octu gruszkowego.

Przygotowanie

Olej koperkowy zero waste:

Od koperku oddzielić łodygi, które należy drobno posiekać, (listki zostaną dodane do sałatki). Olej podgrzać do 50°C, zalać łodygi i zblenderować na gładko. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Przelatać przez bardzo gęste sitko, przestudzić.

Marynata ekspresowa:

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól z cukrem, dolać ocet. Rzodkiewkę przełożyć do marynaty, odstawić na czas przygotowania sałatki, pozostałą zamknąć w słoiku i przechowywać w lodowce.

Ogórka obrać, przekroić po długości, wydrążyć wodnisty miąższ z pestkami, pokroić na paseczki po szerokości. Przełożyć do miski, oprószyć solą, po 5 min dać na sito, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

Pomidorki przekroić na połowę, oprószyć pieprzem, kurkumą, połączyć z ogórkiem (delikatnie odciśniętym) i cebulą. Dodać koperek, marynowane rzodkiewki i delikatnie wymieszać.
Warzywa przełożyć na talerz dodać pokrojony w kostkę ser sałatkowy, ozdobić zieloną pietruszką i miętą pieprzową. Sałatkę na świeżo polać olejem koperkowym.

4 komentarze

  1. Kasia

    Świetna. Zdrowa, kolorowa i bardzo apetyczna.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję bardzo, zapraszam częściej po kulinarne inspiracje 🙂

      Odpowiedz
  2. Marzynia

    Ciężko się oderwać od pani bloga, więc znowu tu jestem. I kolejny raz podziwiam fantazję kulinarna i wenę. Ta sałatka to popis 🙂 Szkoda, że sezon na pomidory już się skończył, bo poza własnymi rzadko jadam te sklepowe.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję z całego serca, miło mi jest czytać Pani komentarze, uśmiech nie schodzi mi z twarzy 🙂 Co do pomidorów, to zgadzam się najlepsze są z własnego ogródka 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl