Polecam bardzo orzeźwiającą, świeżą, sałatkę wyjątkową. Lekka, zdrowa, szalenie radosna, kolorowa. To świeży powiew smaku, który w ciepłe lato nas przenosi, i na wyżyny kulinarne nas wynosi. Mamy tutaj dojrzałe pomidorki żółte i czerwone, ogórka i cebulę czosnkową w paski pokrojone. Do tego rzodkiewki ekspresowo w marynacie z octu gruszkowego zamarynowane, przed podaniem sałatki olejem z łodyg koperku polane. To nie wszystko, bo do sałatki soli mało dodajemy, bo sałatkę z delikatnym, kremowym, wyrazistym, idealnie słonym serem sałatkowym podajemy. Kiedy wszystkie składniki ze sobą zmieszamy, to cudowną, letnią sałatkę mamy, która świeżością zaskakuje, smakami kubki czaruje, słońce przywołuje i od razu lepiej się człowiek czuje.
Składniki
- ser sałatkowy 180 g,
- 500 g pomidorków cherry żółtych,
- 200 g pomidorków czerwonych koktajlowych,
- 1 ogórek Kiepenkerl (sałatkowy),
- pęczek rzodkiewki,
- 1 duża cebula czosnkowa,
- pęczek koperku,
- świeża zielona pietruszka,
- świeże listki mięty pieprzowej,
przyprawy:
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej kurkumy,
ponadto:
- 100 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia,
- sok z cytryny,
marynata:
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 8 łyżek wody,
- 3 łyżki octu gruszkowego.
Przygotowanie
Olej koperkowy zero waste:
Od koperku oddzielić łodygi, które należy drobno posiekać, (listki zostaną dodane do sałatki). Olej podgrzać do 50°C, zalać łodygi i zblenderować na gładko. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Przelatać przez bardzo gęste sitko, przestudzić.
Marynata ekspresowa:
Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól z cukrem, dolać ocet. Rzodkiewkę przełożyć do marynaty, odstawić na czas przygotowania sałatki, pozostałą zamknąć w słoiku i przechowywać w lodowce.
Ogórka obrać, przekroić po długości, wydrążyć wodnisty miąższ z pestkami, pokroić na paseczki po szerokości. Przełożyć do miski, oprószyć solą, po 5 min dać na sito, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Pomidorki przekroić na połowę, oprószyć pieprzem, kurkumą, połączyć z ogórkiem (delikatnie odciśniętym) i cebulą. Dodać koperek, marynowane rzodkiewki i delikatnie wymieszać.
Warzywa przełożyć na talerz dodać pokrojony w kostkę ser sałatkowy, ozdobić zieloną pietruszką i miętą pieprzową. Sałatkę na świeżo polać olejem koperkowym.
Świetna. Zdrowa, kolorowa i bardzo apetyczna.
Dziękuję bardzo, zapraszam częściej po kulinarne inspiracje 🙂
Ciężko się oderwać od pani bloga, więc znowu tu jestem. I kolejny raz podziwiam fantazję kulinarna i wenę. Ta sałatka to popis 🙂 Szkoda, że sezon na pomidory już się skończył, bo poza własnymi rzadko jadam te sklepowe.
Dziękuję z całego serca, miło mi jest czytać Pani komentarze, uśmiech nie schodzi mi z twarzy 🙂 Co do pomidorów, to zgadzam się najlepsze są z własnego ogródka 🙂