Figa z gruszką w babkach schowane, cynamonem doprawiane, czyli drożdżowe ciasto zmiksowane z owocami wymieszane. Cynamonem doprawione, cukrem pudrem osłodzone. Ciasto dzięki figom zaskakujące, fajnie chrupiące, gruszką doskonale nawilżone, dodatkowo cukrem z cynamonem oprószone.
Składniki
ok. 20 babeczek
- 5 gruszek, ok. 750 g,
- 3 mocno dojrzałych fig,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu Appetita,
- 2 łyżki cukru pudru,
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- 350 g mąki do drożdżowych wypieków,
- 3 jajka M,
- 80 g masła,
- szczypta soli,
- 200 ml mleka,
- 80 g cukru pudru,
ponadto:
- cukier puder do posypania babeczek,
- mielony cynamon Appetita.
Przygotowanie
czas przygotowania ok. 80 min (czas o rośnięciem ciasta)
Owoce:
Gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać wnętrze (bez skórki), posypać cukrem pudrem z cynamonem, wymieszać.
Ciasto:
Mleko delikatnie podgrzać, dodać masło, cukier puder i wymieszać do połączenia składników. W dużej misce rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, dodać 100 g mąki i za pomocą robota zmiksować 1 min.
Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać jajka, pozostałą mąkę, sól zmiksować na gładkie ciasto.
Do ciasta dodać gruszki z figami, wymieszać dużą łyżką. Wypełnić sylikonowe foremki na babeczki. Odstawić na ok. 30 min w temp pokojowej.
Rada: do foremek dodać po 2 łyżki ciasta, sylikonowych foremek nie trzeba smarować masłem.
Babeczki piec w 185°C ok. 30 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
0 komentarzy