Babeczki cynamonowe z owocami – gruszka z figą

8 lis, 2021 | BABECZKI, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Figa z gruszką w babkach schowane, cynamonem doprawiane, czyli drożdżowe ciasto zmiksowane z owocami wymieszane. Cynamonem doprawione, cukrem pudrem osłodzone. Ciasto dzięki figom zaskakujące, fajnie chrupiące, gruszką doskonale nawilżone, dodatkowo cukrem z cynamonem oprószone.

Składniki

ok. 20 babeczek 

  • 5 gruszek, ok. 750 g,
  • 3 mocno dojrzałych fig,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Appetita,
  • 2 łyżki cukru pudru,

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 350 g mąki do drożdżowych wypieków,
  • 3 jajka M,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • 200 ml mleka,
  • 80 g cukru pudru,

ponadto:

  • cukier puder do posypania babeczek,
  • mielony cynamon Appetita.

Przygotowanie

czas przygotowania ok. 80 min (czas o rośnięciem ciasta)

Owoce:

Gruszki obrać, wydrążyć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski, dodać wnętrze (bez skórki), posypać cukrem pudrem z cynamonem, wymieszać.

Ciasto:

Mleko delikatnie podgrzać, dodać masło, cukier puder i wymieszać do połączenia składników. W dużej misce rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, dodać 100 g mąki i za pomocą robota zmiksować 1 min.

Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać jajka, pozostałą mąkę, sól zmiksować na gładkie ciasto.

Do ciasta dodać gruszki z figami, wymieszać dużą łyżką. Wypełnić sylikonowe foremki na babeczki. Odstawić na ok. 30 min w temp pokojowej.

Rada: do foremek dodać po 2 łyżki ciasta, sylikonowych foremek nie trzeba smarować masłem.

Babeczki piec w 185°C ok. 30 min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl