Zaznacz stronę

Przypływ smaku czyli łódeczki z cukinii nadziane pastą warzywną z marchewką, dynią i curry oraz kuskusem

26 Lip, 2020 | CUKINIA, DANIA JARSKIE, DYNIA, KUSKUS, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

To wakacyjne danie, które w podróż smakowa moją rodzinę  zabrało i w cudownych, warzywnych smakach się z rozkoszą odpływało.
Małe podłużne cukinie podczas zakupów do mojego koszyka powędrowały i w jakimś daniu wylądować miały. Uwielbiam to warzywo więc wiele pomysłów na nie miałam, tym razem pastą warzywna z marchewki, dyni i curry się zainspirowałam. To co w domu miałam, to wykorzystałam, i tak to z połączenia kilku składników łódeczki warzywne w piekarniku dryfowały, po czym na ucztę warzywną zapraszały.

Składniki

  • 5 małych podłużnych młodych cukinii ok. 1 kg,
  • 125 g kaszy
    kuskus pełnoziarnistej,
  • olej rzepakowy bazylia Kujawski,
  • 1 słoiczek pasty warzywnej z marchewką, dynią
    i curry Wawrzyniec, 180 g,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

 ponadto:

  • listki świeżej bazylii,
  • łuskany prażony słonecznik,
  • prażone orzechy laskowe.

Przygotowanie

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i przecinamy wzdłuż na pół. Z cukinii wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ, uważamy żeby nie uszkodzić skórki.
Miąższ najlepiej zeskrobywać, żeby nie było dużych kawałków, przekładamy na
sitko, żeby odciekł nam nadmiar soku.

Rada: wybierzcie jak najmłodsze cukinie, żeby nie było dużych pestek.

Cukinie solimy, pozostawiamy żeby puściły sok. Następnie zebraną w łódeczkach wodę odlewamy i suszymy papierowym ręcznikiem.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju bazylia, (butelkę wstrząsamy żeby pomieszała się w niej zawartość) szklimy na niej cebulkę pokrojona w kostkę. Dodajemy cukinię i całość smażymy tak długo, aż odparuje z niej woda. Cały czas mieszamy, a powstałą masę mieszamy z pokrojonym szczypiorkiem i pastą warzywną.

Kuskus zalewamy gorąca wodą, ok. 1 cm nad jej powierzchnię. Kiedy wchłonie całą wodę (spęcznieje) dodajemy go do podsmażonej cukinii z pastą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przygotowujemy sobie duże naczynie żaroodporne, albo blaszkę, którą smarujemy ją olejem.

Zewnętrzną część (skórkę) cukinii smarujemy olejem, za pomocą pędzelka.

Cukinię wypełniamy przygotowanym farszem z kaszy i warzyw, przekładamy do brytfanki.

Pieczemy na najniższym poziomie w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 30 min.

Rada: jeśli nie mamy prażonych orzechów, a dodatkowo są w skórce, to wystarczy podsmażyć je na suchej patelni, następnie przełożyć pomiędzy
suchą ściereczkę lub papier ręcznikowy. Intensywnie pocierać. Skorupki z łatwością odpadają.

Łódeczki cukiniowe podajemy z świeżą bazylią, posypujemy słonecznikiem, orzechami i
skrapiamy dodatkowo olejem rzepakowym z bazylią.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami