Drożdżowe kapuśniaczki z nutą grzybową

21 gru, 2022 | BOŻE NARODZENIE, GRZYBY, PIECZYWO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Przepisów na kapuśniaczki w cieście drożdżowym wiele znajdziecie, ale jeśli spróbować mojej wersji chcecie, to zapraszam do ich przygotowania, a potem smakowania. Przepis jest prosty, ale z dodatkami, które zaskakują smakami. Ciasto z mąki typ 00 (na pizzę) i krupczatki wyrobione, kurkumą ozłocone, pieprzem i kminkiem utartym w moździerzu wyostrzone i na gładko wyrobione. Farsz jest z kiszonej kapusty przygotowany, do którego proszek z suszonych prawdziwków został dodany. Takie kapuśniaczki można wcześniej przygotować, zamrozić i w dowolnym momencie, po rozmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku podać.

Składniki

ok.: 30 szt.

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 400 g maki typ 00 (na pizzę),
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 kopiasta łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 1 płaska łyżeczka kminku całego,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,

farsz:

  • 1 biała cebula,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 30 g suszonych grzybów np. prawdziwków,
  • 30 g masła,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka kminku całego,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,

ponadto:

  • jajko,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

Przygotowanie

Ciasto

Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru. Wsypać 200 g mąki pszennej, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min w temp. pokojowej.

Pieprz i kminek utrzeć w moździerzu, (można użyć mielonych), masło rozpuścić i przestudzić.

Do zaczynu drożdżowego dodać roztrzepane jajko z kurkumą, utarte przyprawy, masło, mąkę krupczatkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki lub robotem z końcówką hak.

Dodać stopniowo pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 1 godz. lub czas przygotowania farszu.

Farsz:

Suszone grzyby zmiksować na proszek, najlepiej w blenderze kielichowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę posiekać na mniejsze kawałki.

Na dużej patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę z dodatkiem kminku i soli. Dodać kapustę, podsmażyć do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Zalać gorącym bulionem, wsypać sproszkowane grzyby, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Zdjąć pokrywę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą i podgrzewać do momentu aż odparuje nadmiar soków, często mieszać.

Do kapusty dodać posiekana pietruszkę i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 50/40 cm, przełożyć na nie farsz, zostawić wolne brzegi ok. 1 cm przy dłuższych bokach. Przekroić na połowę po długości i szerokości. Ciasto zwinąć na 4 roladki zaczynając od wewnętrznego dł. przecięcia (patrz zdjęcia). Każdą część pokroić na krążki o szerokości ok. 3 cm.

Ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy.   

Rada: każdy krążek ułożyć sklejoną częścią ciasta do dołu i delikatnie spłaszczyć, można też wierzch delikatnie naciąć za pomocą ostrego noża lub żyletką.

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odczekać 30 min, piec w 180°C ok. 15 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl