Przepisów na kapuśniaczki w cieście drożdżowym wiele znajdziecie, ale jeśli spróbować mojej wersji chcecie, to zapraszam do ich przygotowania, a potem smakowania. Przepis jest prosty, ale z dodatkami, które zaskakują smakami. Ciasto z mąki typ 00 (na pizzę) i krupczatki wyrobione, kurkumą ozłocone, pieprzem i kminkiem utartym w moździerzu wyostrzone i na gładko wyrobione. Farsz jest z kiszonej kapusty przygotowany, do którego proszek z suszonych prawdziwków został dodany. Takie kapuśniaczki można wcześniej przygotować, zamrozić i w dowolnym momencie, po rozmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku podać.
Składniki
ok.: 30 szt.
ciasto:
- 20 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 400 g maki typ 00 (na pizzę),
- 200 g mąki krupczatki,
- 250 ml ciepłej wody,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 kopiasta łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 1 płaska łyżeczka kminku całego,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
farsz:
- 1 biała cebula,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 30 g suszonych grzybów np. prawdziwków,
- 30 g masła,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka kminku całego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
ponadto:
- jajko,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie
Ciasto
Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże z dodatkiem cukru. Wsypać 200 g mąki pszennej, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 min w temp. pokojowej.
Pieprz i kminek utrzeć w moździerzu, (można użyć mielonych), masło rozpuścić i przestudzić.
Do zaczynu drożdżowego dodać roztrzepane jajko z kurkumą, utarte przyprawy, masło, mąkę krupczatkę oraz sól. Całość dokładnie wymieszać za pomocą dużej drewnianej łyżki lub robotem z końcówką hak.
Dodać stopniowo pozostałą mąkę i wyrobić ciasto, uformować kulę i pozostawić w misce pod przykryciem na ok. 1 godz. lub czas przygotowania farszu.
Farsz:
Suszone grzyby zmiksować na proszek, najlepiej w blenderze kielichowym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę posiekać na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę z dodatkiem kminku i soli. Dodać kapustę, podsmażyć do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Zalać gorącym bulionem, wsypać sproszkowane grzyby, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Zdjąć pokrywę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą i podgrzewać do momentu aż odparuje nadmiar soków, często mieszać.
Do kapusty dodać posiekana pietruszkę i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 50/40 cm, przełożyć na nie farsz, zostawić wolne brzegi ok. 1 cm przy dłuższych bokach. Przekroić na połowę po długości i szerokości. Ciasto zwinąć na 4 roladki zaczynając od wewnętrznego dł. przecięcia (patrz zdjęcia). Każdą część pokroić na krążki o szerokości ok. 3 cm.
Ułożyć na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachować odstępy.
Rada: każdy krążek ułożyć sklejoną częścią ciasta do dołu i delikatnie spłaszczyć, można też wierzch delikatnie naciąć za pomocą ostrego noża lub żyletką.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odczekać 30 min, piec w 180°C ok. 15 min.
0 komentarzy