Chciałam sałatkę z serem sałatkowym dla znajomych przygotować i jej smakami oczarować. Pod wpływem słonecznego nastroju trochę wyobraźnią zaszalałam i oto taką sałatkę przygotowałam. Sama się zaskoczyłam jej smakami, słodko, słonymi, ostrymi, kwaśnymi połączeniami. Słonecznik, granat w niej chrupały, ser sałatkowy, mango zaś delikatnej kremowości dodawały. W połączeniu z oliwą z miętą i rukolą wyszła znakomicie i smakowała wyśmienicie. Tego smaku nie jestem wstanie opisać, bo jest nieokreślony, ale jak dla mnie i znajomych wymarzony. Z pewnością ta sałatka na smakową podróż wakacyjną nas wysyła, i to jest naprawdę kulinarna eksplozja, cudowna chwila.
Składniki
- ser sałatkowy ok. 160 g,
- 1 szklanka kuskusu drobnego,
- ½ szklanki łuskanych pestek słonecznika,
- świeże płatki róży,
warzywa:
- ½ cebuli czosnkowej,
- garść pomidorków cherry żółtych,
- garść pomidorków czerwonych koktajlowych,
owoce:
- 1 mango,
- 1 granat,
- 2 garście malin,
- świeża figa,
przyprawy:
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeżo mielone płatki chili,
- mieszanka przypraw kurkuma z chili i kardamonem,
sos:
- garść rukoli,
- listki świeżej mięty,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- pieprz, sól.
Przygotowanie
Sos: rukolę i miętę pokroić drobno, przełożyć do blendera, dolać ok. 150 ml oliwy z oliwek, zmiksować tak, aby wyczuwalne były drobne kawałki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
1. Kuskus zalać gorącą, przegotowaną wodą, żeby spęczniał. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, oprószyć solą i wymieszać z kuskusem, odstawić do przestygnięcia. Wymieszać z posiekaną bardzo drobno garścią rukoli, doprawić pieprzem do smaku.
2. Na patelnię rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przekrojone na połowę pomidorki, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą i cukrem pudrem, podsmażyć 3 min.
3. Miąższ z mango pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do miseczki i dodać ziarna granatu. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, wymieszać z owocami.
Sałatka: kuskus wymieszać z mango, pomidorkami (pkt. 1+2+3) dodać maliny, figę pokrojoną na cienkie półplasterki, ser sałatkowy, który można pokroić w drobną kosteczkę lub na dowolne małe cząstki. Oprószyć zmielonymi świeżo płatkami chili, ozdobić świeżą miętą i płatkami róży.
0 komentarzy