Taka babka z pewnością wyglądem na stole wielkanocnym będzie się wyróżniała i daję głowę, będzie też smakowała. Przepis jest banalny, ale oryginalny. Szpinak z bulionem warzywnym miksujemy, kuskus do niego dodajemy, siekanego koperku dokładamy, pieprzem na ostro doprawiamy. Jeszcze jajka roztrzepane wlewamy i z groszkiem zielonym mieszamy. Formę na babkę masłem smarujemy, bułką tartą obsypujemy, kuskus na zielono nią wypełniamy i w piekarniku wypiekamy. Po przestudzeniu kremem chrzanowym ozdabiamy, kolorowe jajka przepiórki (białe i zabarwione w soku z buraków) układamy. Całość groszkiem, koperkiem, szpinakiem upiększamy i gotową babkę wielkanocną, jako przystawkę mamy.
- krem chrzanowy łagodny – 1 słoiczek,
- 8 jajeczek przepiórki,
babka:
- 300 g kuskus,
- 350 ml bulionu warzywnego,
- 2 pęczki koperku,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 3 jajka M,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 150 g mrożonego groszku,
ponadto:
- sól do smaku,
- ½ łyżeczka cukru,
- sok z buraka,
- masło i bułka tarta do formy.
Przygotowanie
Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy bułka tartą. Groszek sparzamy wrzątkiem z dodatkiem soli i cukru.
Jajka gotujemy, obieramy, połowę zalewamy sokiem z buraka na czas przygotowania babki.
przepis na jajka: https://monikismakolyki.pl/2021/03/jajka-przepiorcze-na-rozowo/
Szpinak miksujemy z zimnym bulionem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy z kuskusem. Wlewamy roztrzepane jajka, wsypujemy odcedzony groszek, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy w 185°C ok. 20 min.
Babkę studzimy, dekorujemy kremem chrzanowym łagodnym, dodajemy jajeczka i ozdabiamy koperkiem, groszkiem i szpinakiem.
0 komentarzy