Tarta mocno orzechowa

3 gru, 2020 | BOŻE NARODZENIE, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI, TARTA | 4 Komentarze

Pyszna tarta, cudowna, wyjątkowa, to kruche ciasto, a na nim lekko słodka masa jajeczno śmietankowa, która z tartymi orzechami włoskimi i laskowymi została zmieszana, przyprawami korzennymi doprawiana. Po upieczeniu słonym karmelem i bakaliami (orzechy laskowe, nerkowca, włoskie, migdały) w karmelu ozdabiana. Po mocnym schłodzeniu, smaki ze sobą idealnie współgrały, chrupiące, z delikatnością, słodkie z nutą słoną genialnie smakowały.

Składniki

forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:

  • 150 g schłodzonego masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 25 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,

masa orzechowa:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 100 g mielonych orzechów laskowych,
  • na czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • na czubek łyżeczki mielonego cynamonu,

karmel słony:

  • 150 g drobnego cukru białego,
  • 65 g masła,
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2- 3 szczypty soli,

ponadto:

  • 200 g bakalii: orzechów laskowych, włoskich, nerkowca oraz migdałów.

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: zagniatamy energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.
Ciasto układamy między dwa papiery do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, ciasto pieczemy ok. 17 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Masa orzechowa:
Rada: jeśli orzechy laskowe mamy całe i łupce, należy je podprażyć na suchej patelni do momentu, kiedy ich skórka zacznie pękać. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny, pocierać w dłoniach tak, skórka odejdzie bez problemów, drobno zmiksować.

Jajka miksujemy ze śmietanką, cukrem trzcinowym i przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową). Dodajemy mielone orzechy włoskie i laskowe, mieszamy.

Na podpieczone ciasto przelewamy przygotowaną masę i pieczemy w 180°C, ok. 10 -12 min.

Słony karmel:
Na dużą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy do momentu, aż się stopi i przybierze barwę jasno karmelową. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pozostawiamy na kilka min do przestygnięcia.
Na masę orzechową przelewamy część karmelu, układamy orzechy włoskie, a pozostałe mieszamy z karmelem, przekładamy na tartę.

Tartę pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej smakuje na zimno z lodówki.

4 komentarze

  1. Torty Firmowe

    Ta tarta jest nieco smakiem zapewne podobna do mazurka wielkanocnego. Wygląda na prawdę apetycznie i z pewnością tak też smakuje.

    Odpowiedz
    • Monika

      O tak, na święta idealna, a tak naprawdę smakuje w każdym dniu 😛 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Ana

    Jaka inna maka zastapic krupczatke?

    Odpowiedz
    • Monika

      Witam serdecznie, mąkę krupczatkę można zamienić na zwykłą pszenną, ale ciasto nie będzie już tak bardzo kruche 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl