Pyszna tarta, cudowna, wyjątkowa, to kruche ciasto, a na nim lekko słodka masa jajeczno śmietankowa, która z tartymi orzechami włoskimi i laskowymi została zmieszana, przyprawami korzennymi doprawiana. Po upieczeniu słonym karmelem i bakaliami (orzechy laskowe, nerkowca, włoskie, migdały) w karmelu ozdabiana. Po mocnym schłodzeniu, smaki ze sobą idealnie współgrały, chrupiące, z delikatnością, słodkie z nutą słoną genialnie smakowały.
Składniki
forma do tarty o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
- 150 g schłodzonego masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g mąki krupczatki,
- 25 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 2 łyżki wody,
masa orzechowa:
- 200 g mielonych orzechów włoskich,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 3 jajka,
- 3 – 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 100 g mielonych orzechów laskowych,
- na czubek łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- na czubek łyżeczki mielonego cynamonu,
karmel słony:
- 150 g drobnego cukru białego,
- 65 g masła,
- 125 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2- 3 szczypty soli,
ponadto:
- 200 g bakalii: orzechów laskowych, włoskich, nerkowca oraz migdałów.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: zagniatamy energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto.
Ciasto układamy między dwa papiery do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, ciasto pieczemy ok. 17 min.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Masa orzechowa:
Rada: jeśli orzechy laskowe mamy całe i łupce, należy je podprażyć na suchej patelni do momentu, kiedy ich skórka zacznie pękać. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny, pocierać w dłoniach tak, skórka odejdzie bez problemów, drobno zmiksować.
Jajka miksujemy ze śmietanką, cukrem trzcinowym i przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową). Dodajemy mielone orzechy włoskie i laskowe, mieszamy.
Na podpieczone ciasto przelewamy przygotowaną masę i pieczemy w 180°C, ok. 10 -12 min.
Słony karmel:
Na dużą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy do momentu, aż się stopi i przybierze barwę jasno karmelową. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pozostawiamy na kilka min do przestygnięcia.
Na masę orzechową przelewamy część karmelu, układamy orzechy włoskie, a pozostałe mieszamy z karmelem, przekładamy na tartę.
Tartę pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej smakuje na zimno z lodówki.
Ta tarta jest nieco smakiem zapewne podobna do mazurka wielkanocnego. Wygląda na prawdę apetycznie i z pewnością tak też smakuje.
O tak, na święta idealna, a tak naprawdę smakuje w każdym dniu 😛 Pozdrawiam 🙂
Jaka inna maka zastapic krupczatke?
Witam serdecznie, mąkę krupczatkę można zamienić na zwykłą pszenną, ale ciasto nie będzie już tak bardzo kruche 🙂 Pozdrawiam 🙂