Daktylowe kulki mocy – słodka przekąska

18 sie, 2020 | DESERY, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kulki mocy tak nazwałam, bo z samych zdrowych składników je przygotowałam. To daktyle, orzechy, migdały i pestki słonecznika ze sobą połączone w naturalnym kakao obtoczone. Mała kuleczka, jako słodka przekąska na zachciankę idealna, po treningu, spacerze, czy na poprawę humoru genialna. Szybko się ją przygotowuje, super smakuje, a kto za daktylami nie przepada, to nawet nie wie, że w tych kulkach je zjada.

Składniki

na ok. 25 szt.:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 70 g orzechów włoskich tartych,
  • 70 g migdałów mielonych,
  • 60 g łuskanych pestek słonecznika,

ponadto:

  • kakao naturalne w proszku do obsypania.

    Przygotowanie

    Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić.
    Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy.
    Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Miksujemy za pomocą blendera, przesypujemy do miseczki.

    Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy czy nie schowała  się w nich pestka laughing), dokładnie miksujemy.
    Dodajemy orzechy, migdały, słonecznik i całość miksujemy do połączenia się składników. Powstanie nam lepka masa.
    Do małego pudełeczka wsypujemy ok. 2 łyżki kakao, za pomocą łyżeczki nabieramy masę daktylową i robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą od razu obtaczamy w kakao i tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się masa.
    Kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym  pudełeczku, w lodówce.

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Te dania też mogą Cię zainteresować

    Czego szukasz?

    Przepisy według kategorii

    Kategorie

    b

    Popularne przepisy

    Z

    Odwiedź moje profile

    Przepisy.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
    zBLOGowani.pl