Kulki mocy tak nazwałam, bo z samych zdrowych składników je przygotowałam. To daktyle, orzechy, migdały i pestki słonecznika ze sobą połączone w naturalnym kakao obtoczone. Mała kuleczka, jako słodka przekąska na zachciankę idealna, po treningu, spacerze, czy na poprawę humoru genialna. Szybko się ją przygotowuje, super smakuje, a kto za daktylami nie przepada, to nawet nie wie, że w tych kulkach je zjada.
Składniki
na ok. 25 szt.:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek,
- 70 g orzechów włoskich tartych,
- 70 g migdałów mielonych,
- 60 g łuskanych pestek słonecznika,
ponadto:
- kakao naturalne w proszku do obsypania.
Przygotowanie
Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić.
Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Miksujemy za pomocą blendera, przesypujemy do miseczki.
Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy czy nie schowała się w nich pestka ), dokładnie miksujemy.
Dodajemy orzechy, migdały, słonecznik i całość miksujemy do połączenia się składników. Powstanie nam lepka masa.
Do małego pudełeczka wsypujemy ok. 2 łyżki kakao, za pomocą łyżeczki nabieramy masę daktylową i robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą od razu obtaczamy w kakao i tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się masa.
Kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełeczku, w lodówce.
0 komentarzy