Kto lubi rydze, ten z pewnością te pierogi by spróbował, i na pewno by nie żałował, bo smakują leśnymi skarbami, pomarańczowymi grzybami. Farsz to rydze podsmażone, zmiksowane z serkiem, zieloną pietruszką połączone, solą doprawione, pieprzem, chili wyostrzone. Fantazyjnie pozawijane i z masłem ze skórką cytrynową podane. Pyszne, niebanalne, w smaku oryginalne.
Składniki
farsz:
- 700 g oczyszczonych i osuszonych świeżych grzybów – RYDZE,
- sól do smaku,
- 1 kopiasta łyżka masła,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona suszona chili do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 100 g sera typu feta- śmietankowo kanapkowego półtłustego,
ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ. 500,
- szczypta soli,
- 1 łyżką oliwy,
- 150 ml ciepłej wody,
ponadto:
- masło,
- cytryna.
Przygotowanie
Farsz:
Na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć rydze, tak żeby woda z nich całkowicie odparowała, pozostawić do przestygnięcia. Zmiksować na bardzo drobne kawałeczki, dodać ser, posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i chili do smaku (na ostro). Powstałą masę schłodzić w lodowce ok. 1 godz., można przygotować ją dzień wcześniej.
Ciasto:
Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotować w dużej misce.
Do miski przesiać 250 g (50 g do podsypania) mąki, dodać sól, wlać wodę, olej i wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
Pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką.
Pierogi partiami ugotować w lekko osolonej wodzie, ok. 2 min od momentu ich wypłynięcia. Podawać z podsmażonym masłem z dodatkiem skórki ze świeżo startej cytryny.
0 komentarzy