Składniki
2 porcje:
- 100 g makaronu spaghetti,
- 100 g kurek,
- 3 polędwiczki z kurczaka,
- 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
- 50 ml śmietany 30 %,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka topionego serka camembert,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy grubo mielony do smaku,
- mielony pieprz biały do smaku,
- 1 łyżka masła,
- olej rzepakowy do smażenia,
- świeży rozmaryn.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem.
Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem.
Zachęcamy do zgłoszenia przepisu do najnowszej akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Można dodać kilka przepisów, a nagroda główna z pewnością spodoba się każdemu 🙂
A gdzie mozna kupic ten sos?
Sos worcestershire trzeba szukać w sklepach, koło sosów sojowych lub w sklepach internetowych. Jeśli go nie znajdziesz można zastąpić sosem sojowym, ale jasnym 🙂