Szybkie kruche ciastka z przyprawami piernikowymi, gorzką czekoladą polanymi. Ciasto z migdałami i orzechami nerkowca wyrobione, na kulki podzielone, do części pekan dodane i na płasko powciskane. Po upieczeniu, przestudzeniu, świątecznie smakują i kubki smakowe czarują.
Składniki
na 40 szt.:
- 3 jajka l,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 40 g przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 400 g mąki puszystej,
- 50 g migdałów,
- 50 g orzechów nerkowca,
ponadto:
- cukier trzcinowy,
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- orzechy pekan.
Przygotowanie
Łączymy suche składniki: mąkę z sodą i solą.
Migdały i nerkowce miksujemy za pomocą blendera, na mniejsze kawałki, można użyć też tartych migdałów.
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem pudrem, wlewamy masło, łączymy składniki. Dodajemy migdały, nerkowce i wsypujemy przesiane suche składniki. Zagniatamy na gładkie ciasto, rolujemy długi wałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 175°C. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto kroimy w plastry, robimy z każdego kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze trzcinowym. Połowę można zostawić w formie kulek, a do pozostałych wcisnąć na płasko, po orzechu pekan. Kulki pieczemy ok. 14 min, a z orzechami ok. 12 min.
Po przestygnięciu dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
0 komentarzy