Kiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy.
Składniki
- 150 g makaronu rurki,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 biała cebula,
- 1 marchew,
- 150 g cukinii,
- ½ papryki czerwonej,
- 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili,
- olej rzepakowy Rapso,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- szczypta cukru,
- świeże listki bazylii,
- mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem.
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw.
Do uduszonego mięsa w warzywach dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podajemy z świeżą bazylią.
0 komentarzy