Makaron z kurczakiem i warzywami

18 cze, 2015 | KURCZAK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy makaron gotujemy to warzywa i mięso w tym czasie przygotowujemy. Potem składniki ze sobą mieszamy i smaczne, kolorowe z chrupiącymi warzywami w kilka minut danie mamy. 

Składniki

  • 150 g makaronu rurki,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 biała cebula,
  • 1 marchew,
  • 150 g cukinii,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 3 łyżki pomidorów krojonych w sosie własnym z chili,
  • olej rzepakowy Rapso,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta cukru,
  • świeże listki bazylii,
  • mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki.

Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew, paprykę, cebulę, smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy cukinię i całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. Do warzyw dodajemy pomidory krojone, szczyptę cukru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kilka min. Najlepiej żeby warzywa były al dente, wiec czas duszenia i smażenia zależy od grubości pokrojonych warzyw.

Do uduszonego mięsa w warzywach dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podajemy z świeżą bazylią.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl