Pyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. Słodko polecam
Składniki
- 50 g tartych migdałów BackMit,
- 25 g drożdży,
- 50 g +250 g maki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 50 g cukru brązowego,
- 2 żółtka,
- 50 g miękkiego masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru białego,
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- tłuszcz do smarowania formy,
- syrop trzcinowy lub klonowy.
Przygotowanie
W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłym mlekiem. Dodajemy 50 g maki mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Dodajemy żółtka, cukier, sól masło i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki, migdały i wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – ok. 30 min.
W tym czasie rozgrzewamy dużą patelnię, prażymy orzechy na złoty kolor, przesypujemy je. Na patelni roztapiamy biały cukier. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor dodajemy do niego orzechy, mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż cukier nam się skarmelizuje otaczając orzechy. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy. W całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki.
Ja ciasto podzieliłam na 8 części i przełożyłam do sylikonowej formy.
Wierzch ciasta posypujemy orzechami i wciskami je. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik na 180°C, pieczemy ok. 25 min. Pod koniec sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone.
Bułeczki smakują wyśmienicie na ciepło polane syropem trzcinowym lub klonowym.
0 komentarzy