Ciasteczka kakaowe różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają. Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować. Moje choinki, może nie są idealne, ale ich zjadanie z pewnością jest niebanalne.
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jaja klasy M,
- 250 g margaryny do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 3 łyżki kakao (30 g),
- 60 g cukru pudru,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- 2 białka,
- cukier puder,
- perełki dekoracyjne.
Przygotowanie
ciasto:
Mieszamy suche składniki: mąkę z sodą, cukrem pudrem i kakao. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z suchymi składnikami. Rozkruszamy palcami, następnie dodajemy roztrzepane lekko jajka. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, formułujemy wałek, dzielimy na trzy części i zawijamy je w folię spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy gwiazdki różnej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min.
Rada: żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą.
Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
lukier:
Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy.
Zaczynając od największego ciastka na środku robimy kółko z lukru i nakładamy kolejne mniejsze. Delikatnie dociskamy. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie.
0 komentarzy