Ciasteczka kakaowe lukrowane – choinki

29 gru, 2017 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasteczka kakaowe różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają. Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne zaczarować. Moje choinki, może nie są idealne, ale ich zjadanie z pewnością jest niebanalne.

Składniki

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jaja klasy M,
  • 250 g margaryny do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 łyżki kakao (30 g),
  • 60 g cukru pudru,

ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • 2 białka,
  • cukier puder,
  • perełki dekoracyjne. 

Przygotowanie

ciasto:

Mieszamy suche składniki: mąkę z sodą, cukrem pudrem i kakao. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z suchymi składnikami. Rozkruszamy palcami, następnie dodajemy roztrzepane lekko jajka. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, formułujemy wałek, dzielimy na trzy części i zawijamy je w folię spożywczą.

Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy gwiazdki różnej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min.  

Rada: żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą.

Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia.

lukier:

Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy.

Zaczynając od największego ciastka na środku robimy kółko z lukru i nakładamy kolejne mniejsze. Delikatnie dociskamy. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl