Babeczki na słono przygotowałam, czyli do jajek, ziemniaki, śmietanę, szpinak, zioła i przyprawy dodałam. Można je same zajadać lub z mięsem, sosami podawać. Na deser zapewne się nie nadają, bo te babeczki słony, a nie słodki smak mają. Warto więc zamienić tradycyjnie ziemniaki ugotowane, na babeczki ziemniaczane ze szpinakiem zmieszane.
Składniki
ok. 12 szt.:
- 450 ugotowanych ugniecionych na puree ziemniaków,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- mielona suszona papryczka chili do smaku,
- świeży tymianek,
- olej do wysmarowania foremek.
Przygotowanie
Szpinak płuczemy i suszymy, jeśli liście są bardzo duże kroimy na mniejsze kawałki.
W dużej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Do jajek dodajemy zimne ziemniaki i za pomocą miksera miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą gładką masę, następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, a na sam koniec liście szpinaku. Mieszamy za pomocą łyżki.
Masę ziemniaczaną przekładamy na wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek.
Pieczemy ok. 35 – 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Mniam, prezentują się wybornie 😀
Dziękuję 🙂
świetna przystawka na imprezę 🙂
zachęcam do udziału w konkursie 🙂 foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Dziękuje za zaproszenie 🙂
Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂
Dziękuję, dodałam 🙂