Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony. Część zjedzona, część w słoiki schowana i rozdana 🙂
Składniki
na ok. 3,5 l:
marynata:
- 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
- 3 średnie białe cebule,
ponadto:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 200 g makaronu świderki,
- 1 puszka fasoli czarnej,
- 1 puszka fasoli pinto,
- 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka),
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw,
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
dodatkowo:
- sól do smaku,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym.
Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na ok. 1-1,5 godz.
W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy 2 l wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody.
Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie.
Rada: czas gotowania oczywiście uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.
Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente. Dodajemy odsączone i opłukane z zalewy fasole. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku.
Rada: makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie.
Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki. Można zastąpić ją np. zieloną pietruszką, a jak ktoś lubi to świeżą kolendrą.
Rada: jeśli lubicie makaron na al dente, można go oddzielnie ugotować i zmieszać z gulaszem tuż przed podaniem, tylko tyle ile będziecie jeść.
0 komentarzy