Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki

7 wrz, 2018 | DANIA GŁÓWNE, MAKARON, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony. Część zjedzona, część w słoiki schowana i rozdana 🙂 

Składniki

na ok. 3,5 l:

marynata:

  • 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • 2 łyżki sosu sojowo grzybowego,
  • 3 średnie białe cebule,

ponadto:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 200 g makaronu świderki,
  • 1 puszka fasoli czarnej,
  • 1 puszka fasoli pinto,
  • 700 ml przecieru pomidorowego (1 butelka),
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 płaska łyżka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej mieszanki przypraw,
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

dodatkowo:

  • sól do smaku,
  • świeża bazylia. 

Przygotowanie

Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym.

Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem młotkowanym z kolendrą i całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na ok. 1-1,5 godz.

W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy 2 l wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody.

Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość ok. 15 min, aż mięso będzie miękkie.

Rada: czas gotowania oczywiście uzależniony jest od wielkości kawałków mięsa.

Dokładamy makaron i całość gotujemy tylko tyle, żeby był al dente. Dodajemy odsączone i opłukane z zalewy fasole. Doprawiamy papryką wędzoną, pieprzem, chili i solą do smaku.

Rada: makaronu nie musimy długo gotować, jeśli od razu nie podajemy gulaszu, ponieważ pod wpływem gorąca i tak zmięknie.

Gulasz podajemy z świeżą bazylią posiekaną na mniejsze kawałki. Można zastąpić ją np. zieloną pietruszką, a jak ktoś lubi to świeżą kolendrą.

Rada: jeśli lubicie makaron na  al dente, można go oddzielnie ugotować i zmieszać z gulaszem tuż przed podaniem, tylko tyle ile będziecie jeść. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl