Składniki
- 200 g dorsza surowego,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 6 szt. oliwek zielonych,
- 10 dek sera żółtego gouda,
- 1 łyżkę kapary,
- pieprz kolorowy do smaku,
- 4 listki lubczyku świeżego,
- olej rzepakowy,
- ¼ cytryny.
Przygotowanie
Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy.
Na 10 min do lodówki odstawiamy, w tym czasie dorsza na oleju z dwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy).
Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku bardzo wyjątkowy.
0 komentarzy