Chcecie szybko zjeść i się przy obiedzie nie napracować, to wystarczy tylko mieszankę ryżu ugotować, cebulę, cukinię podsmażyć i dobrze doprawić. Z dużą ilością świeżych ziół podawać i zdrowe danie już po chwili można zjadać.
Składniki
na 2 porcje:
- 1 woreczek – 80 g Melvit Trendy Lunch Mieszanka ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia,
- 1 cebula biała,
- ok. 200 g cukinii,
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala,
- sól do smaku,
- świeży koperek,
- szczypta cukru,
- świeże listki mięty i bazylii,
- szczypiorek czosnkowy.
Przygotowanie
Ryż z warzywami gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w wiórka, cukinię na długie cienkie paseczki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę z szczyptą cukru.
Kiedy ryż będzie gotowy, do cebuli dodajemy cukinię i przesmażamy 1 min (jeśli jest pokrojona na grubsze paski to nieco dłużej, ma być al dente).
Dodajemy ugotowany ryż, garam masala, posiekany koperek, sól, pieprz do smaku, delikatnie mieszamy.
Podajemy ziołami: listkami mięty, bazylii, koperkiem i szczypiorkiem czosnkowym.
Trendy Lunch z ryżem, reticelli, groszkiem, marchewką i bazylią to propozycja dodatku do Twojego zdrowego obiadu. Bazą mieszanki jest lekkostrawny ryż parboiled, który dzięki swoim właściwościom będzie sypki po ugotowaniu. Kolejnym składnikiem mieszanki jest makaron vermicelli z pszenicy durum zawierający luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok.
Do mieszanki dodano również suszoną marchewkę, źródło beta-karotenu oraz zielony groszek.
0 komentarzy