Radosna, kolorowa, smaczna i wyjątkowa. Kusi wyrazistymi kolorami i fajnymi smakami. Moim zdaniem takie kolory uśmiech na twarzy wywołują i zwiększenie apetytu powodują.
Składniki
- 400 g mrożonego groszku zielonego,
- 300 g mrożonej marchewki mini,
- 2 łyżki masła klarownego,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- szczypta mielonej ostrej papryki,
- 1 jajko,
na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm):
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- opcjonalnie 1-2 łyżki wody,
masa:
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
- 2 jajka,
- 150 ml śmietany 18%,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 50 g tartego sera żółtego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Ciasto:
Z wszystkich składników: mąki, żółtka, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Cykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
Warzywa przygotowujemy podczas pieczenia ciasta. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki i podsmażamy ok. 8 min pod przykryciem na al dente. Co jakiś czas poruszamy patelnią, aby odwrócić marchewki, studzimy. Groszek zalewamy (na 2 min) gorącą wodą z 1 łyżeczką cukru i soli, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Dzięki temu, groszek będzie miał piękny, zielony kolor.
Masa:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, kurkumę, rozmaryn, ser żółty (trochę zostawiamy na posypanie po wierzchu) doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na podpieczone, wystudzone ciasto wylewamy masę jajeczną, na około ciasta układamy pionowo jedną koło drugiej mini marchewki.
Dodajemy groszek na całą powierzchnię masy, posypujemy resztę sera i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 180°C. Pieczemy 12 min, następnie na wierzch tarty wbijamy jajko, tak aby żółtko było w samym środku. Posypujemy mieloną papryką i pieczemy jeszcze max 10 min.
Rada: żółtko powinno być płynne. Jeśli żółtko ma być całkowicie ścięte wystarczy wcześniej je dodać.
Cudna, apetyczna, radosna 🙂
Dziękuję :)taki był plan, radośnie, zabawnie i smacznie 🙂
Ślicznie wygląda. Musi być pyszna 🙂
Tak, mojej córce bardzo smakowała, a ona to mały krytyk w mojej kuchni 🙂