Ta zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.
Składniki
- 4 marchewki,
- 4 pietruszki korzeń,
- 3 gałązki selera naciowego,
- 10 ziaren obranego bobu,
- 1 duża czerwona cebula,
- 1 garść ziaren zielonego groszku,
- 10 zielonej fasolki szparagowej,
- ½ papryczki chili,
- 5 młodych ziemniaków,
- liście selera,
- zielona pietruszka,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego lubczyku,
- 1 łyżka sosu Worcestershire .
Przygotowanie
Warzywa myjemy. Selera kroimy w plasterki, a ziemniaki i cebulę na sześć części.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę, selera naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki.
Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy, ale żeby pozostały lekko al dente.
Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
0 komentarzy