Drożdżowe babki z jabłkami, żurawiną i rodzynkami

19 sty, 2017 | BABECZKI, SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Dla Babci i Dziadka drożdżowa babka. Z soczystymi jabłkami i słodkimi bakaliami. Bo to, co od serca jest upieczone i ukochanym dziadkom zostanie wręczone, sprawi wiele radości z słodkiej przyjemności, z wspólnego smakowania i czasu spędzania. Taki prezent nie jest do kupienia, ale do upieczenia. O DZIADKACH zawsze pamiętajcie i BEZ OKAZJI prezenty te od SERCA im wręczajcie. 

Składniki

na 2 babki:

  • 250 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 150 g rodzynek sułtańskich,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej krojonej skórki pomarańczowej,
  • 300 ml mleka,

zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 550 ,
  • 100 ml mleka,

ponadto:

  • szczypta soli,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 jaja,
  • 800 g mąki pszennej typ 550,
  • masło do wysmarowania formy,
  • cukier do posypania.

 

Przygotowanie

Do miski dajemy pokrojone w kostkę jabłka i skrapiamy je sokiem z cytryny. Dokładamy rodzynki, żurawinę, skórkę z pomarańczy, cukier i całość zalewamy gorącym mlekiem.

W tym czasie przygotowujemy zaczyn drożdżowy: w dużej misce mieszamy rozkruszone drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru oraz 100 ml ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy masło, sól,  2 jajka, oraz mleko odcedzone z jabłek.

Rada: mleko od jabłek i bakalii odcedzamy przez duże sito.

Całość miksujemy stopniowo dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. 

Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 190°C.

Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy delikatnie zwilżoną dłonią i wstawiamy do piekarnika. Wiech przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 min.

Upieczoną babkę wyjmujemy, formę ponownie smarujemy masłem, wkładamy drugą część ciasta i pieczemy.

Babki posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze

  1. Unknown

    Kocham takie drożdżowe ciasta. 🙂
    jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ja też lubię ciasta drożdżowe, one mnie chyba też 😛

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl