Zaznacz stronę

Sernik na mleczku kokosowym z galaretkami – na zimo

4 Cze, 2020 | DESERY, SERNIK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pamiętam jak moja mama bitą śmietanę z pomieszanymi galaretkami przygotowywała, to była dziecięca uczta wspaniała. Mnie na wspomnienia się zabrało i oto takie ciasto powstało. Całkowicie je zmodyfikowałam, ale akcent kolorowych galaretek zachowałam. Sernik wyszedł delikatny w smaku lekko kokosowy, a dzięki galaretkom bardzo kolorowy.

Składniki

na okrągła formę o średnicy ok. 25 cm:

spód:

  • 200 g pierników,
  • 1 łyżka miękkiego masła,

masa:

  • 1 kg mielonego sera waniliowego (wiaderko),
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7% (1 puszka),
  • 35 g żelatyny,
  • 12 g cukru z wanilią (1 opakowanie),
  • 2 – 4 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 różnokolorowe galaretki,
  • 1 galaretka przeźroczysta.

Przygotowanie

Galaretki przygotowujemy kilka godzin lub dzień wcześniej, żeby mocno stężały, będziemy je kroić na mniejsze kawałki.

Kolorowe galaretki (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w gorącej wodzie z tym, że dajemy jej mniej o ok. 120 ml, niż jest to podane na opakowaniu (są galaretki na 500 ml i mniejsze). Studzimy i przelewamy do płaskich, o szerokim dnie pojemników.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

Pierniki rozkruszamy, miksujemy, dodajemy masła i jeszcze raz miksujemy. Wykładamy dno formy, wkładamy na czas przygotowania sera do lodówki.

Kiedy galaretki dobrze zastygną, za pomocą noża kroimy np. na kwadraty, dowolnej wielkości.

W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe, dodajemy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Mleczko lekko studzimy.

Do miksera przekładamy ser, dodajemy cukier z wanilią, cukier puder (do smaku) przygotowane mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Masę stopniowo przelewamy do przygotowanej formy, dodając kolorowe galaretki. Część galaretki dajemy na wierzch, tak żeby wystawały powyżej sera.

(Galaretki nie trzeba dawać całej, można ją przecież zjeść).

Rada: można też wymieszać delikatnie galaretki z serem i całość przelać do  formy.

 Sernik wkładamy do lodówki.

Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy, studzimy, kiedy będzie zastygać przelewamy na sernik.

Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami