Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa

20 lut, 2015 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, PIEROGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam, i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam.

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej – typ 500,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 150 g letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • garść rukoli,

 farsz:

  • 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 jajko,
  • garść listków świeżego oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,

ponadto:

  • mąka do podsypania ciasta,
  • masło do polania pierogów,
  • świeże oregano.

Przygotowanie

Ciasto na pierogi:

Rukolę miksujemy blenderem.

Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.

Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze.

Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.

Farsz: 

Kaszę gotujemy na bardzo miękko i studzimy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Ugotowane lub upieczone mięso kroimy bardzo drobno, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy.
W misce łączymy mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem.  Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej).

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy.

Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gotujemy kilka min. Podajemy gorące, okraszone masłem i ozdobione listkami oregano.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl