Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam, i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam.
Składniki
ciasto:
- 300 g mąki pszennej – typ 500,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 150 g letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- garść rukoli,
farsz:
- 250 g ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 1 jajko,
- garść listków świeżego oregano,
- sól do smaku,
- pieprz czarny do smaku,
ponadto:
- mąka do podsypania ciasta,
- masło do polania pierogów,
- świeże oregano.
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Rukolę miksujemy blenderem.
Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto.
Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze.
Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać.
Farsz:
Kaszę gotujemy na bardzo miękko i studzimy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Ugotowane lub upieczone mięso kroimy bardzo drobno, dodajemy do cebuli i razem podsmażamy.
W misce łączymy mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej).
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy.
Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli, gotujemy kilka min. Podajemy gorące, okraszone masłem i ozdobione listkami oregano.
0 komentarzy