Smak kwaśny i słodki, to dwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie.
Składniki
ok. 12 – 14 szt.:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 4 łyżki kakao,
- 200 g masła,
- 15 ml mleka 3,2%,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 150 g cukru pudru,
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
ponadto:
- cukier puder do posypania,
- ziarna granatu,
- maliny świeże, albo mrożone.
Przygotowanie
Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia.
Suche składniki: kakao łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia i solą.
Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy. Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci.
Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Maliny rozmrażamy i przecieramy przez metalowe sitko, aby oddzielić mus od pestek.
Muffinki posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem malinowym i dodajemy ziarenka granatu.
prezentują się genialnie!
Dziękuję bardzo:)
Tak połączenie słodkości z kwaśnym sosem tworzy fantastyczny efekt końcowy! Piękne wyglądają te muffiny! W dodatku tak ładnie wyrosły!
Zgadzam się, takie połączenie smaków jest fantastyczne 🙂