Kasza pęczak jest bardzo zdrowa, w smaku wyjątkowa. Kiedy cukinię z cebulą upieczemy, pieczarki i boczek następnie dodajemy. Na samym końcu przyprawę z kaszę mieszamy i do warzyw dokładamy. Całość podpiekamy, świeży szczypiorek siekamy, wierzch nim posypujemy i już z całą rodzinką sobie jemy.
Składniki
- ok. 1 kg małych cukinii (10 szt.),
- 2 duże cebule,
- 250 małych pieczarek,
- 200 g kaszy pęczak Cenos,
- ok. 300 g boczku surowego wędzonego (chudego),
- 1 płaska łyżeczka curry,
- świeży tymianek,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- olej rzepakowy,
- 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 2 łyżki mieszanki przypraw suszone pomidory z chili,
- pęczek szczypiorku.
Przygotowanie
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy z nich końcówki, a cebulę kroimy na ósemki.
Rada: jeśli nie macie małych cukinii, można użyć większej i ją pokroić. Czas pieczenia trzeba dostosować do ich wielkości.
Warzywa przekładamy do szerokiego, płaskiego naczynia żaroodpornego. Skrapiamy niewielką ilością oleju, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i solą.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 20 min. Warzywa powinny być al dente.
Umyte i osuszone pieczarki skrapiamy olejem, dodajemy igiełki świeżego tymianku, curry, szczyptę soli i całość mieszamy. Jeśli pieczarki są duże, lepiej będzie je pokroić na mniejsze części. Boczek kroimy na paski.
Piekarnik podkręcamy do 220°C, do cukinii dodajemy boczek i pieczarki, pieczemy ok. 15 – 20 min.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z przyprawą suszonych pomidorów z chili.
Do cukinii dodajemy kaszę pęczak, mieszamy i podgrzewamy w piekarniku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy