Kurczak pieprzowy na pieczarkach ze szpinakiem i z dzikim ryżem

4 lut, 2015 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, RYŻ, SZPINAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ryż dziki, kurczak doskonały, ze szpinakiem i pieczarkami to obiad wspaniały.

Składniki

4 porcje:

  • 200 g czarnego ryżu,
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 200 g średnich pieczarek,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 2 średnie białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta cytrynowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 rodzajami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i na wolnym ogniu podsmażamy mięso. Żeby w środku nam się upiekło, na początku smażymy pod przykryciem.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Pieczarki kroimy na cztery części, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min, delikatnie mieszając.

Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl