Ryż dziki, kurczak doskonały, ze szpinakiem i pieczarkami to obiad wspaniały.
Składniki
4 porcje:
- 200 g czarnego ryżu,
- 4 podudzia z kurczaka,
- 200 g średnich pieczarek,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- 2 średnie białe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- szczypta czarnego pieprzu,
- szczypta cytrynowego pieprzu,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 rodzajami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i na wolnym ogniu podsmażamy mięso. Żeby w środku nam się upiekło, na początku smażymy pod przykryciem.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Pieczarki kroimy na cztery części, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min, delikatnie mieszając.
Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem.
0 komentarzy