Indyk zrolowany z kuskusem

14 sty, 2015 | INDYK, KUSKUS, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Filety z indyka cienko rozbijamy, rukolę z oliwą zmiksowaną  nakładamy, oliwki , ser dodajemy i mięso na roladkę rolujemy. Roladki na parze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy. Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy.  

Składniki

  •  plastry z filetu z indyka,
  • ¼ papryczki chili,
  • 2 garście rukoli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ok. 20 zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico,
  • sól himalajska do smaku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 100 g sera camembert,
  • 1 łyżka sezamu czarnego,
  • 6 łyżek kuskusu,
  •  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
ponadto: 
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola w całości. 

Przygotowanie

Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i  ponownie miksujemy.

Mięso z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Mięso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości  (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert, pokrojony w paski.

Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę  przekładamy na natłuszczoną oliwą folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min.

Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy.

Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy z oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Ugotowane rolady kroimy po skosie na plasterki, a za pomocą dwóch łyżek formułujemy owalne kształty z kuskusu. Roladki podajemy z kuskusem, pomidorkami, rukolą, całość posypujemy sezamem i polewamy oliwą.

Rada: mięso podczas rozbijania przykleja się do tłuczka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić filet miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i delikatnie rozbijać.

2 komentarze

  1. Szefowa Kuchni

    Wygląd tego dania bardzo zachęca do jedzenia! Świetnie podane!

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję bardzo 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl