Pappardelle w stylu śródziemnomorskim

8 cze, 2015 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czy 30 min to wyzwanie, na obiadu ugotowanie? Nie, nie i jeszcze raz nie, jeśli tylko się chce, bo można bardzo szybko makaronowe danie przygotować, a resztę czasu na odpoczynek zachować. Jeśli boczek podsmażycie, oliwki, czosnek dołożycie, z makaronem zmieszacie, serek śródziemnomorski dodacie, całość doprawicie, oliwą truflową skropicie, to najprostsze danie, smakiem w pamięci Wam zostanie.

Składniki

  • 150 g makaronu pappardelle,
  • 150 g surowego jak najchudszego boczku,
  • 1 główka czosnku,
  • 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • całe oliwki czarne,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • oliwa truflowa,
  • świeże oregano.

Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec dodajemy pojedyncze ząbki czosnku, smażymy na złoty kolor, a następnie dodajemy oliwki (tyle ile lubimy).

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al.dente, odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem.

Przed podaniem do makaronu dodajemy ser śródziemnomorski, doprawiamy chili, pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy truflowej i dodajemy świeże oregano.

Rada: surowy boczek można zastąpić parzonym lub wędzonym, ale smak się zmieni..

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl