Drożdże babeczki nadziewane masą kajmakową, lukrowane i orzechami posypane.
Jedne posiekane nerkowce w masie schowane mają, co orzechy ze smakiem (bez alergii na nie) zjadają.
Składniki
na 16 babeczek (najlepsze będą sylikonowe foremki)
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml w temp. pokojowej mleka,
- 50 g cukru pudru,
- 550 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków + 25 g do podsypania,
- 4 jajka M,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
ponadto:
- masa kajmakowa np. krówka (ok. 1/2 puszki),
- orzechy nerkowca, pistacje,
- cukier puder.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Dodajemy roztrzepane jajka, sól, mieszamy, a następnie wyrabiamy na ciasto z pozostałą mąką. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.
Rada: w zależności od wielkości użytych jajek, można dodać mąki.
Formułujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, powinno rosnąć przez 30 min.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, zagniatamy na kulę, którą kroimy jak pizzę na 4 równe części. Z nich robimy oddzielnie, małe kule, które również kroimy na 4 części, dzięki temu otrzymamy 16 równych porcji ciasta.
Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na krążek, na środek nakładamy łyżeczkę kajmaku. Dodajemy pokrojone orzechy i sklejamy krawędzie jak sakiewkę, robiąc małą bułeczkę. Sklejoną stroną wkładamy do foremki.
Bułeczki pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy na złoty kolor ok. 15 min.
Babeczki dekorujemy lukrem i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami.
lukier:
Cukier puder przesiewamy (1 szklanka) do miski, dolewamy 1-2 łyżki gorącej wody. Za pomocą łyżki bardzo dokładnie ucieramy, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
0 komentarzy