Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami

16 kwi, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY
To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam. 

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży,

  • 200 g mąki żytniej + 50 g do podsypania,

  • 80 g mąki pszennej razowej,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 300 ml ciepłej wody,

250 g prażonych ziaren:

  • 30 g ziaren słonecznika,

  • 30 g siemienia lnianego,

  • 20 g sezamu,

  • 20 g pestek dyni.

Przygotowanie

Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem. 

Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.

Wsypujemy wszystkie ziarna, mieszamy.

Dodajemy sól, stopniowo mąkę żytnią i zagniatamy ciasto.

Rada: ciasto jest klejące, na początku można mieszać drewnianą łyżką.

Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min.

Następnie zagniatamy, formułujemy niewysoki bochenek, obtaczamy go w mące,  wierzch nacinamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy ok. 35 min w temp. 170○C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl