ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY
To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.
Składniki
-
30 g świeżych drożdży,
-
200 g mąki żytniej + 50 g do podsypania,
-
80 g mąki pszennej razowej,
-
1 płaska łyżeczka cukru,
-
1 łyżeczka soli,
-
300 ml ciepłej wody,
250 g prażonych ziaren:
-
30 g ziaren słonecznika,
-
30 g siemienia lnianego,
-
20 g sezamu,
-
20 g pestek dyni.
Przygotowanie
Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
Wsypujemy wszystkie ziarna, mieszamy.
Dodajemy sól, stopniowo mąkę żytnią i zagniatamy ciasto.
Rada: ciasto jest klejące, na początku można mieszać drewnianą łyżką.
Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min.
Następnie zagniatamy, formułujemy niewysoki bochenek, obtaczamy go w mące, wierzch nacinamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 min w temp. 170○C.
0 komentarzy