Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione, to są drożdżówki mojej rodziny ulubione.
Składniki
ok. 12 szt.:
- 50 g drożdży,
- 150 ml letniego mleka,
- 1 jajko,
- 300 g mąki pszennej typ 500,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- szczypta soli,
- 50 g migdałów w słupkach,
- 50 g rodzynek,
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- 4 łyżki syropu trzcinowego (jeśli nie macie, można rozpuścić cukier brązy lub trzcinowy).
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukrui. Dodajemy 50 g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy 1 jajko, sól i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.
Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego. Z ciasta formułujemy płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. (patrz zdjęcia) Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią i możemy posypać je cukrem brązowym.
Bułeczki odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. 5 min. Zaraz po upieczeniu, polewamy syropem trzcinowym (niewielką ilość).
Fajne:)
I smaczne, dziękuję 🙂