Składniki
- ser smażony z kminkiem 100 g,
- olej rzepakowy do smażenia,
- fasola 50 g,
- miód spadziowy 1 łyżka,
- filet z kurczaka 2 szt.,
- kasza jaglana 100 g,
- pomidory suszone 6 szt.,
- ogórki konserwowe smakowe chili,
- świeża papryczka chili do smaku,
- sól himalajska świeżo zmielona do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- świeża zielona pietruszka,
- kminek cały 1 płaska łyżki,
- liść laurowy 2 szt.,
- ziele angielskie 4 ziarenka.
Przygotowanie
Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia.
Zmień wodę na świeżą, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną, przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości.
Kaszę jaglaną wsyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody ze szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody.
Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym z kminkiem, dodaj drobno pokrojone w kostkę pomidory i ogórki (w jednej linii na szerokości), zieloną pietruszkę i papryki chili. Dopraw solą, pieprzem, następnie zwiń jak roladę, zepnij małymi wykałaczkami i smaż na rozgrzanym oleju, często obracając do uzyskania złotawego koloru.
Roladę podaj z kaszą jaglaną, fasolą i zieloną pietruszką.
Wygląda niesamowicie 🙂
Dziękuję 🙂