Ciasto letnie nietypowe, ale bardzo zdrowe. Kasza orkiszowa pełnoziarnista z warzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa. To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:
- 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej,
- 650 g młodej cukinii (bez pestek),
- 300 g świeżego bobu,
- 1 duża biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 400 g różyczek świeżego kalafiora,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- garść posiekanej zielonej pietruszki,
- garść posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki posiekanego lubczyku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona do smaku,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 2 małe jajka,
- sól do smaku,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- bułka tarta do podsypania,
- świeży szczypiorek,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Bób sparzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dzielimy na dwie części (każde nasiono bobu składa się z dwóch połówek, wiec wystarczy je tylko rozdzielić). Kalafiora dzielimy na małe różyczki, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i mieszamy.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy ole,j szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu doprawiamy solą, która powinna być wyczuwalna.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy do zmiksowanej cukinii, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier.
Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym.
zaśliniłam się na sam widok!
O to chodzi 😛