Ciasto cukiniowe z kaszą orkiszową, bobem i kalafiorem

4 sie, 2017 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KASZA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto letnie nietypowe, ale bardzo zdrowe. Kasza orkiszowa pełnoziarnista z warzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa. To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam.  

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm:

  • 200 g kaszy orkiszowej  pełnoziarnistej,
  • 650 g młodej cukinii (bez pestek),
  • 300 g świeżego bobu,
  • 1 duża biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 400 g różyczek świeżego kalafiora,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • garść posiekanej zielonej pietruszki,
  • garść posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 2 małe jajka,
  • sól do smaku,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania,
  • świeży szczypiorek,
  • świeża zielona pietruszka. 

Przygotowanie

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

Cebulę, czosnek i cukinię kroimy w kostkę. Bób sparzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i dzielimy na dwie części (każde nasiono bobu składa się  z dwóch połówek, wiec wystarczy je tylko rozdzielić). Kalafiora dzielimy na małe różyczki, przekładamy do miski, skrapiamy olejem i mieszamy.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy ole,j szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek, podsmażamy 1-2 min i dodajemy cukinię. Chwilę podsmażamy często mieszając, następnie wlewamy bulion i całość dusimy do miękkości i studzimy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy posiekane zioła: lubczyk, pietruszkę, szczypiorek, oraz pieprz i chili (na ostro). Całość mieszamy na samym końcu doprawiamy solą, która powinna być wyczuwalna.

Jajka roztrzepujemy, dodajemy do zmiksowanej cukinii, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry.

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier.

Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo gorące ciasto można posypać, drobno startym serem żółtym.

2 komentarze

  1. piegusek

    zaśliniłam się na sam widok!

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    O to chodzi 😛

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl