Zupa – krem z warzyw z curry i matcha

2 lut, 2020 | Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Zupy krem są nie tylko smaczne, ale i zaczarowane, bo warzywa których czasem się nie lubi sprytnie są przemycane. Szczerze, moje dzieci za marchewką, porem, pietruszką nie przepadają i widząc je, ich nie zjadają, ale gdy im zupę podałam to puste talerze otrzymałam. Nawet nie wiedziały jakie warzywa w niej się znajdowały. Przyprawami smak zaczarowałam, ale o niech też nie wspominałam. 
Zupa ta jest nieskomplikowana, ale w smaku niezapomniana.

Składniki

  • 1 marchew 150 g,
  • 4 pietruszki korzeń 250 g,
  • 1 biała cebula 100 g,
  • 1 mały por 100 g,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ok. 800 ml bulionu drobiowego,

przyprawy:

  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka matcha (zielona herbata w proszku) 2 g,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • ok. 100 g zielonego mrożonego groszku gotowanego na parze,

ponadto:

  •  zielona pietruszka.

Przygotowanie

Warzywa obieramy, marchew, pietruszkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Bulion podgrzewamy.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim wszystkie warzywa, cały czas mieszając.

Zalewamy połową gorącego bulionu i dusimy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Wlewamy pozostały bulion, dodajemy curry, matcha, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Groszek wystarczy na chwilę wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli.

Rada: jeśli używacie groszku, który nie był przed mrożeniem gotowany na parze, należy go chwilę podgotować.

Zupę podajemy z groszkiem i zieloną pietruszką.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl