Zupy krem są nie tylko smaczne, ale i zaczarowane, bo warzywa których czasem się nie lubi sprytnie są przemycane. Szczerze, moje dzieci za marchewką, porem, pietruszką nie przepadają i widząc je, ich nie zjadają, ale gdy im zupę podałam to puste talerze otrzymałam. Nawet nie wiedziały jakie warzywa w niej się znajdowały. Przyprawami smak zaczarowałam, ale o niech też nie wspominałam.
Zupa ta jest nieskomplikowana, ale w smaku niezapomniana.
Składniki
- 1 marchew 150 g,
- 4 pietruszki korzeń 250 g,
- 1 biała cebula 100 g,
- 1 mały por 100 g,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. 800 ml bulionu drobiowego,
przyprawy:
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka matcha (zielona herbata w proszku) 2 g,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- ok. 100 g zielonego mrożonego groszku gotowanego na parze,
ponadto:
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Warzywa obieramy, marchew, pietruszkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Bulion podgrzewamy.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim wszystkie warzywa, cały czas mieszając.
Zalewamy połową gorącego bulionu i dusimy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
Wlewamy pozostały bulion, dodajemy curry, matcha, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Groszek wystarczy na chwilę wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli.
Rada: jeśli używacie groszku, który nie był przed mrożeniem gotowany na parze, należy go chwilę podgotować.
Zupę podajemy z groszkiem i zieloną pietruszką.
0 komentarzy