Polędwiczki w paście pomidorowej i sosie sojowo – grzybowym marynujemy, w tym czasie cebulkę podsmażamy, a kaszę gotujemy. Mięso miksujemy i dobrze doprawiamy, następnie kaszę, cebulę, koperek i żółtka dokładamy. Całość łączymy i z powstałej masy kuleczki lepimy. Takie małe pulpeciki z mące obtaczamy i na kilka chwil do wody wrzucamy. Tylko masełkiem polane, błyskawicznie są zjadane. Polecam spróbować, a z pewnością nie będziecie żałować .
Składniki
na ok. 55 szt.:
- 100 g pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem (Pastena OLE),
- 2 łyżki sosu sojowego – grzybowego,
- 800 g polędwiczek z kurczaka (ok. 16 szt.),
- 300 g kaszy gryczanej prażonej extra,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 białe cebule,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona do smaku,
- sól do smaku
- 2 żółtka,
- pęczek koperku,
ponadto:
- mąka pszenna do obtoczenia,
- masło.
Przygotowanie
Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy na ok. 20 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym, doprawiamy solą do smaku.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy. Żółtka dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do mięsa z kaszą, doprawiamy solą, chili i całość jeszcze raz mieszamy.
Za pomocą dużej łyżki nabieramy masę z której lepimy kulki, obtaczamy je w mące. Odkładamy na desce podsypaną dodatkowo mąką. Z tej porcji wyjdzie ok. 55 kulek.
Pulpety ( po kilka sztuk) gotujemy w lekko osolonej wodzie, 2 – 3 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Rada: jeśli pulpety zrobimy większe, czas gotowania się wydłuży.
Podajemy je z masłem lub ulubionym sosem np. pieczarkowym.
0 komentarzy