Słońce świeci, czasem żar z nieba leje, a ja przy grillu dodatkowo się grzeję. Czasem deszczyk tylko mnie schłodzi, czasem podmuch wiatru ochłodzi. Lubię grillowanie, bo to na świeżym powietrzu jest gotowanie. Niektóre dania są bardzo banalne, ale z rożna z pewnością staja się oryginalne. Tak jak te francuskie poduszeczki, które można w piekarniku przygotować, ale ja postanowiłam je grillować. Ich przygotowanie, jest nie skomplikowane, więc warto spróbować to grillowe danie.
Składniki
na ok. 18 szt.:
- 2 krążki wołowiny Sokołów uczta kulinarna,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 15-20 g sera żółtego mozzarella,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- mielona słodka papryka wędzona,
- mieszanka przypraw czubryca zielona,
- suszony lubczyk ogrodowy,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy po długości na połowę. Na jeden pasek ciasta, po długości, rozkładamy mięso wołowe, oprószamy solą, pieprzem, ziołami i papryką wędzoną. Posypujemy startym serem, dokładamy (na wierzch mięsa po długości) liście szpinaku.
Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy w roladę, którą kroimy na ok. 8 części.
Grill rozgrzewamy, układamy na nim podwójnie złożoną folię aluminiową do pieczenia, przekładamy na nią poduszeczki francuskie i grillujemy pod przykryciem ok. 20 min, do zrumienienia. Odpowiednia temp. to 200°C. Poduszeczki można jeszcze na chwilkę odwrócić bezpośrednio na rożno, żeby się przypiekły.
Rada: ciasto francuskie delikatnie przyklei się do foli, dlatego przez jedno odwrócenie, można je wszystkie naraz przypiec. Po lekkim przestygnięciu łatwo odklejają się od foli.
Idealna przekąska na jeden – dwa kęsy, ok. 18 szt. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym wymieszanym z solą, pieprzem i posiekaną świeżą miętą.
0 komentarzy