Pyszna, zdrowa, kolorowa, sałatka VEGE wegetariańska wyjątkowa. Odczarowana brukselka, z cieciorką prażoną, papryką mieloną doprawioną. Oliwą koperkową domowej roboty polana, na ciepło lub na zimno zjadana. Takie danie jak pięknie podamy, to z większym smakiem ją zjadamy.
Składniki
oliwa koperkowa:
- 100 ml oliwy z oliwek,
- pęczek koperku,
- sól do smaku.
ponadto:
- 1 biała średniej wielkości cebula,
- 700 g świeżej, małej brukselki,
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 puszka cieciorki,
- mielona słodka papryka do smaku,
- mielona ostra papryka do smaku,
- świeża rukola,
- świeży koperek.
Przygotowanie
Oliwa koperkowa:
Oliwę podgrzewamy do temperatury 60°C, a następnie wraz z posiekanym koperkiem z łodygami wkładamy do blendera, solimy i miksujemy na jednolitą masę. Do miseczki przeciskamy olej przez gazę, która będzie filtrem. Oliwę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym słoiczku.
Cebulę kroimy w piórka, umyta i osuszona brukselkę w ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy brukselkę, całość podsmażamy na wolnym ogniu. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Rada: do smażenia można dolać niewielkiej ilości wody, jeśli wolicie miękką brukselkę.
W tym samym czasie na drugiej patelni przygotowujemy cieciorkę. Odcedzamy ją z zalewy, przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażamy (prażymy), oprószamy solą, papryka ostrą i mieloną do smaku.
Brukselką mieszamy z cieciorką, dodajemy rukoli, koperek, całość polewamy oliwą koperkowa. Sałatkę można jeść zarówno na ciepło, jak i zimno.
Jaka pomysłowa sałatka:) Wszystkie składniki fajnie dobrane i dobrze się ze sobą komponujące:) Ekstra przepis!
Dziękuje bardzo i zapraszam po więcej kulinarnych inspiracji 🙂