Kiedy gulasz przygotowujemy, to często długo go gotujemy, czekamy, czekamy i na dodatek mąką zagęszczamy. Ja mąki nie użyłam, dużą ilość warzyw podsmażyłam, mięso na cienkie plasterki pokroiłam, jedno z drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce zostały schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego.
Składniki
- 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik,
- ok. 1 kg szynki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 białe cebule (150 g),
- 2 pietruszki korzeń (150 g),
- 2 marchewki (150 g),
- ½ pora (150 g),
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 płaskie łyżeczki curry,
- ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej,
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki czerwonej,
- 3-4 łyżki sosu sojowego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- 2 łyżki kaszy kuskus,
- pęczek świeżego koperku.
Przygotowanie
Rada: czas duszenia (jednak) zależy od tego jak pokroiliśmy mięso, dlatego ważne jest, aby wszystkie kawałki były podobnej grubości i cienkie, warzywa nam się nie rozpadną, a gulasz szybko przygotujemy.
Mięso oczyszczamy z błonek, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na niewielkie plasterki o równej grubości ok. 0,5 cm. Przekładamy do pojemnika, solimy, oprószamy pieprzem, curry, wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Przygotowujemy warzywa: pora kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, czosnek w drobna kostkę, a marchew i pietruszkę w grubsze pół plasterki.
Przygotowujemy garnek z ok. 1 l gorącej wody.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pozostałe warzywa i przesmażamy często mieszając. Przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu 3-4 min. Warzywa przekładamy do garnka z gotującą wodą.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso partiami i dodajemy do warzyw.
Do garnka z mięsem i warzywami dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, paprykę słodką, przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Dodajemy fasolę czerwoną z kukurydzą w sosie pomidorowym, 2 łyżki kuskusu, paprykę wędzoną, posiekany koperek i dopiero doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Już nie gotujemy !
Rada: można dolać niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody jeśli całość jest zbyt gęsta, ale to na samym końcu.
Gulasz idealnie smakuje sam lub z pieczywem.
0 komentarzy