Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy lub w sałatkach i z żurkiem jemy. Ja tartę z ich udziałem przygotowałam, do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają. Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane.
Składniki
ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm:
- 270 g mąki,
- 100 g masła,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli,
- opcjonalnie 2 łyżki wody,
masa:
- 2 jajka kurze,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie),
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry),
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
ponadto:
- ok. 13 jajek przepiórczych,
- kiełki rzodkiewki.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min. Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Jajka przepiórcze gotujemy max. 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać.
Rada: żeby łatwo obrać jajka, wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć.
Masa:
Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka.
Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Pieczemy max. 20 min do suchego patyczka.
Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły.
Zalety jajek przepiórczych:
Posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poza tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają.
Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego smaku.
Lubię jajka, a ta tarta wygląda super smacznie 🙂
Jest wyrazista, ostra dzięki przyprawom 🙂 Dziękuję i zapraszam częściej do mnie 🙂
Zawsze na Wielkanoc robię coś z przepiórczymi jajkami, bo tak ładnie wyglądają : )
Takie małe cudeńka 🙂 w całości jako dodatek do sałatki są idealne.
super apetyczna 🙂
🙂 pozdrawiam 🙂