Ciasto francuskie w lodówce sobie leżało, trochę rukoli niewykorzystanej zostało, a szynka co długo dojrzewała w końcu na swoje danie się doczekała. Tak na szybko, bo tylko 2 min miksowania, chwila smarowania, sekundy szynki układania, trochę rolowania, tylko pieczenie i to co najprzyjemniejsze JEDZENIE 


Przekąska banalna, ale w smaku idealna.
Składniki
ok. 18 szt.:
- 1 gotowe ciasto francuskie XXL (ok. 375 g),
- ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach – 6 szt.,
pesto:
- 40 g rukoli,
- 1 czubata łyżka pinii,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- ½ płaskiej łyżeczki soli czosnkowej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny,
- 20 g drobno startego sera Dziugas lub innego twardego,
ewentualnie: sól do smaku.
Przygotowanie
Pesto: orzeszki prażymy na suszej patelni. Rukolę miksujemy z orzeszkami i oliwą. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z serem.
Rada: pesto solimy na samym końcu, po dodaniu sera, który też jest słony.
Piekarnik nastawiamy na 200°C z termoobiegiem.
Ciasto rozwijamy, całą powierzchnię smarujemy pesto. Koimy po długości na dwie równe części.
Plasterki szynki układamy z dwóch stron dłuższych boków. Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości ok. 3 cm, i od tej samej str. zwijamy je w małe roladki.
Stroną łączenia układamy w dowolny wzór, na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Pieczemy ok. 15-20 min.
Rada: ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.
0 komentarzy