Ciasto kuskus z cukinią i ziołami

10 sie, 2019 | DANIA GŁÓWNE, KUSKUS, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

TORT na deser? NIE! TORT na obiad lub kolację TAK! Kuskus pełnoziarnisty gorącym wywarem z bulionu drobiowego Winiary zalany, następnie z podsmażoną cebulką i cukinią zmieszany. Pieprzem, garam masala doprawiony i z mieszanką świeżych ziół (lubczyk, mięta zwykła i pieprzowa, szczypiorek, zielona pietruszka, koperek) połączony. Jajka ze słodką śmietanką 30% roztrzepane, do kuskusu dodane, całość do okrągłej formy przełożone i w piekarniku zapieczone. Wierzch TORTU niczym masa kremowa, serkiem smakowym posmarowany i ze smakiem zjadany.  40 min to całkowity czas przygotowania, w tym 20 min zapiekania.

Składniki

 na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:

  • 400 g młodej cukinii,
  • 500 g kaszy kuskus pełnoziarnistej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 jaja,
  • 1 biała cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru,
  • bulionu drobiowy Winiary ( ok. 600 ml wody, a bulionu jak na 1 litr ),

zioła:

  • gałązka lubczyku świeżego,
  • garść listków mięty,
  • kilka listków mięty pieprzowej
  • garść zielonej pietruszki
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,

przyprawy:

  • ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • serek kremowy pesto rukola,
  • pomidorki.

 

Przygotowanie

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całość smarujemy masłem.

Wszystkie zioła siekamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.

Bulion rozpuszczamy w gorącej wodzie, ( ok. 600 ml wody, a bulionu jak na 1 litr ).

Kuskus przesypujemy do dużego garnka, najlepiej o szerokim dnie, zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy i pozostawiamy do spęcznienie, powinien być al dente, studzimy.

Cebulę z cukrem podsmażamy na oleju, dodajemy cukinię przesmażamy, do odparowania wody.

Do kuskusu dodajemy śmietankę, cukinię, zioła, garam masala, doprawiamy solą (na samym końcu) i pieprzem do smaku. Kiedy kasza będzie w temp. pokojowej dodajemy roztrzepane jajka i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy.

Pieczemy w 200 °C pod przykryciem (papierem do pieczenia) ok. 20 min.

Po lekkim przestygnięciu, wyciągamy z formy, wierzch smarujemy ulubionym serkiem smakowym, dekorujemy ziołami oraz pomidorkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl