TORT na deser? NIE! TORT na obiad lub kolację TAK! Kuskus pełnoziarnisty gorącym wywarem z bulionu drobiowego Winiary zalany, następnie z podsmażoną cebulką i cukinią zmieszany. Pieprzem, garam masala doprawiony i z mieszanką świeżych ziół (lubczyk, mięta zwykła i pieprzowa, szczypiorek, zielona pietruszka, koperek) połączony. Jajka ze słodką śmietanką 30% roztrzepane, do kuskusu dodane, całość do okrągłej formy przełożone i w piekarniku zapieczone. Wierzch TORTU niczym masa kremowa, serkiem smakowym posmarowany i ze smakiem zjadany. 40 min to całkowity czas przygotowania, w tym 20 min zapiekania.
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm:
- 400 g młodej cukinii,
- 500 g kaszy kuskus pełnoziarnistej,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 jaja,
- 1 biała cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta cukru,
- bulionu drobiowy Winiary ( ok. 600 ml wody, a bulionu jak na 1 litr ),
zioła:
- gałązka lubczyku świeżego,
- garść listków mięty,
- kilka listków mięty pieprzowej
- garść zielonej pietruszki
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
przyprawy:
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- serek kremowy pesto rukola,
- pomidorki.
Przygotowanie
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i całość smarujemy masłem.
Wszystkie zioła siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
Bulion rozpuszczamy w gorącej wodzie, ( ok. 600 ml wody, a bulionu jak na 1 litr ).
Kuskus przesypujemy do dużego garnka, najlepiej o szerokim dnie, zalewamy gorącym bulionem. Mieszamy i pozostawiamy do spęcznienie, powinien być al dente, studzimy.
Cebulę z cukrem podsmażamy na oleju, dodajemy cukinię przesmażamy, do odparowania wody.
Do kuskusu dodajemy śmietankę, cukinię, zioła, garam masala, doprawiamy solą (na samym końcu) i pieprzem do smaku. Kiedy kasza będzie w temp. pokojowej dodajemy roztrzepane jajka i ponownie mieszamy. Przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy.
Pieczemy w 200 °C pod przykryciem (papierem do pieczenia) ok. 20 min.
Po lekkim przestygnięciu, wyciągamy z formy, wierzch smarujemy ulubionym serkiem smakowym, dekorujemy ziołami oraz pomidorkami.
0 komentarzy