Kruche ciasteczka lukrowane

15 gru, 2020 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Najprostsze ciasteczka, które szybko przygotujecie, żadnych spulchniaczy do nich nie dodajecie. Są słodkie, kruche na święta idealne, a po udekorowaniu niebanalne. Lukier na bazie cukru pudru i wody przygotujcie i wspólnie z dziećmi dekorujcie. Ciasteczka miedzy czasie znikają, po dzieci je ukradkiem zjadają.

Składniki

na 40 szt.:

ciasto:

  • 300 g mąki tortowej,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 100 g drobnego cukru białego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 200 g schłodzonego masła,

ponadto:

  • cukier puder,
  • barwniki spożywcze,
  • koraliki, perełki do ozdoby.

Przygotowanie

Mąki przesypujemy na stolnicę, dodajemy, sól, cukier, pokrojone na małe kawałki masło, całość łączymy z mąką. Dodajemy roztrzepane jajko i szybko, energicznie zagniatamy.

Rada: wielkość jajek, może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -.

Z ciasta formułujemy dwie kule, zawijamy je w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 min.

Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.

Schłodzone ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru lub folię spożywczą i rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej.

Za pomocą dowolnych foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy partiami na środkowej półce, ok. 10 min.

Ciasteczka po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem i perełkami.

Lukier: do cukru pudru wlewamy niewielką ilość gorącej przegotowanej wody, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej gęstej konsystencji. Na ok. 200 g cukru pudru, ok. 4-5 łyżek wody, można dodać odrobinę soku z cytryny.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl