Francuskie roladki nadziane szynką i pesto z rukoli

16 sty, 2020 | PESTO, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ciasto francuskie w lodówce sobie leżało, trochę rukoli niewykorzystanej zostało, a szynka co długo dojrzewała w końcu na swoje danie się doczekała. Tak na szybko, bo tylko 2 min miksowania, chwila smarowania, sekundy szynki układania, trochę rolowania, tylko pieczenie i to co najprzyjemniejsze JEDZENIE laughingtongue-outwink
Przekąska banalna, ale w smaku idealna.

Składniki

ok. 18 szt.:

  • 1 gotowe ciasto francuskie XXL (ok. 375 g),
  • ok. 80 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach – 6 szt.,

pesto:

  • 40 g rukoli,
  • 1 czubata łyżka pinii,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli czosnkowej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny,
  • 20 g drobno startego sera Dziugas lub innego twardego,

ewentualnie: sól do smaku.

Przygotowanie

Pesto: orzeszki prażymy na suszej patelni. Rukolę miksujemy z orzeszkami i oliwą. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z serem.

Rada: pesto solimy na samym końcu, po dodaniu sera, który też jest słony.

Piekarnik nastawiamy na 200°C z termoobiegiem.

Ciasto rozwijamy, całą powierzchnię smarujemy pesto. Koimy po długości na dwie równe części.

Plasterki szynki układamy z dwóch stron dłuższych boków.  Ciasto od str. szynki kroimy na paski o szerokości ok.  3 cm, i od tej samej str. zwijamy je w małe roladki. 

Stroną łączenia układamy w dowolny wzór, na formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

Pieczemy ok. 15-20 min.

Rada: ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl