Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe. Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone. Teraz już tylko czas na smakowanie, pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie.
Składniki
- 200 g masła w temp. pokojowej,
- 3 żółtka,
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masy marcepanowej,
- szczypta soli,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Suche składniki: mąkę mieszamy z solą, cukrem z prawdziwą wanilią, proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. Dodajemy marcepan w kawałeczkach, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta.
Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min.
Kroimy w krążki o grubości ok. 1,5 cm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek dodatkowo można posypać cukrem trzcinowym.
Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 15 min na złoty kolor. Mają być zewnątrz chrupiące, a środek lekko miękki.
Rada: o ich wielkości sami decydujecie, jakiej długości i średnicy będą wałki z ciasta, ale krążki powinny mieć grubość ok 1,5.
Mogą być bardzo dobre!
Są zapewniam 🙂