Wianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Krążki delikatnością zaskakują, a farszem smakowo czarują.
Składniki
na 8 szt.:
farsz:
- 2 cebule dymki,
- 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone),
- 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 duża łyżka masła,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
- sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki),
ciasto:
- 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1/2 płaska łyżeczka cukru,
- 2 jaja,
- 1 kopiasta łyżka miękkiego masła,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 150 ml ciepłej wody,
- mąka do podsypania,
ponadto:
- jajko do posmarowania ciasta,
- mielony kminek,
- pieprz czarny świeżo mielony.
Przygotowanie
Farsz:
Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, woda powinna całkowicie odparować. Skrapiamy cytryną do smaku i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Drożdże mieszamy z wodą, 200 g mąką, cukrem i koperkiem. Pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy, sól, masło, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie wyrabiamy delikatne, elastyczne ciasto.
Rada: ilość mąki zależy od wielkości jajek.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 40/30 cm, przecinamy po długości na następnie na 4 części po szerokości. Na środek każdego prostokąta nakładamy pasek farszu, wszystkie boki spłaszczamy za pomocą widelca i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
Taką roladkę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec, delikatnie spłaszczamy i wierzch nacinamy nożem.
Pozostawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy kminkiem, pieprzem.
Pieczemy w 185°C na niższym poziomie, ok. 20 min.
0 komentarzy