Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami

4 gru, 2019 | BOŻE NARODZENIE, DANIA REGIONALNE, GRZYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki  pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Krążki delikatnością zaskakują, a farszem smakowo czarują.

Składniki

na 8 szt.:

farsz: 

  • 2 cebule dymki,
  • 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone),
  • 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 duża łyżka masła,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku,
  • sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki),

ciasto:

  • 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/2 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła,
  • 1 mała łyżeczka soli,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • mąka do podsypania,

ponadto:

  • jajko do posmarowania ciasta,
  • mielony kminek,
  • pieprz czarny świeżo mielony.

 

Przygotowanie

Farsz:

Kapustę delikatnie odciskamy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewany olej, masło, szklimy cebulkę. Dodajemy kapustę, podsmażamy 3 min. Dodajemy kurki, kminek, doprawiamy solą i pieprzem, całość smażymy na wolnym ogniu ok. 10 min, woda powinna całkowicie odparować. Skrapiamy cytryną do smaku i pozostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Drożdże mieszamy z wodą, 200 g mąką, cukrem i koperkiem. Pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy, sól, masło, jajka i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.  Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie wyrabiamy delikatne, elastyczne ciasto.

Rada: ilość mąki zależy od wielkości jajek.

Ciasto wałkujemy na duży prostokąt ok. 40/30 cm, przecinamy po długości na następnie na 4 części po szerokości. Na środek każdego prostokąta nakładamy pasek farszu, wszystkie boki spłaszczamy za pomocą widelca i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku.

Taką roladkę przekładamy na blachę od piekarnika (stroną łączenia ciasta do dołu) wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką. Końce ciasta łączymy ze sobą tworząc tzw. wieniec, delikatnie spłaszczamy i wierzch nacinamy nożem.

Pozostawiamy  na ok. 20 min. do wyrośnięcia.

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, oprószamy kminkiem, pieprzem.

Pieczemy w 185°C na niższym poziomie, ok. 20 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl